Geplaatst op
Een aantal grote plantenbakken kunnen je tuin echt verrijken. Ze geven kleur en een natuurlijk gevoel aan de tuin en de diertjes zijn er ook nog eens blij mee. Weet je alleen niet wat je in de plantenbakken moet planten om ze het mooist tot hun recht te laten komen? Lees dan snel verder. In dit artikel geef ik je namelijk een aantal tips en tricks voor het vullen van je plantenbak. Zo kun jij binnen de kortste keren nog meer genieten van je prachtige tuin.
Kies wat de blikvanger moet zijn
Of je nu voor een plantenbak van steenkorven gaat of voor een plantenbak van stapelblokken, de planten die je erin plaatst bepalen voor een groot gedeelte de uitstraling van de bak. Ga je een grote plantenbak vullen, dan is het ook belangrijk om eerst de blikvangers uit te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan één of meerdere leuke bomen, zoals een olijfboom of een plataan. Deze kun je dan in het midden van de plantenbak plaatsen zodat het de ster van de show wordt.
De rest van de bak vullen
Alleen een boom in het midden van de plantenbak is misschien een beetje saai, daarom heb je nog meer planten nodig om de bak op te vullen. Hiervoor kun je goed gebruik maken van perkgoed of siergrassen. Deze zijn er in vele verschillende soorten, waardoor je je eigen combinaties kunt maken. Belangrijk is dat er een goede balans is in de bloembak en dat de planten elkaar niet in de weg gaan zitten. Maak hiervoor gebruik van kleuren die bij elkaar passen en plaats de planten zo’n 25 centimeter uit elkaar. Zo zal de bak als de planten gaan groeien vanzelf mooi gevuld worden. Vergeet de planten uiteraard niet te voorzien van voldoende water.
Zijn hydrokorrels altijd nodig?
Hydrokorrels vormen een drainagelaag voor je bloembak. Het kan overtollig water vasthouden, waardoor de planten niet in één keer teveel krijgen, maar ook een soort voorraad hebben. Hierdoor blijven je planten langer mooi en voorkom je dat ze bij de eerste de beste regenbui wortelrot oplopen. Een plantenbak die niet direct in contact staat tot de aarde kan vrijwel altijd een laag hydrokorrels gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je plantenbak afwateringsgaten heeft, zodat het water weg kan lopen. Deze kun je eventueel zelf nog boren wanneer deze niet in je pot zitten.